Víno v Čili

sklenice červeného vína

Některá z italských vín, které můžete v Čili ochutnat:

lahev italského bílého vína Chardonay z oblasti Trentino

Simboli Chardonnay Trentino DOC

Réva: 100 % Chardonnay (bílé).
Vinařská oblast: Tyto 10-30 let staré keře révy fran. původu jsou pěstovány na kopcích v oblasti Pressano, na vybraných vinicích LaVis, Meano a Valle di Cembra, v nadmořské výšce 300-400 m.n.m., orientovaných jihozápaním směrem (Trentino-Alto Adige).
Sklizeň: Září.
Výroba: Víno je pěstováno na pergolách s hustotou 3-5,5 tis. keřů/ha s výnosem kolem 100 hl/ha, tedy maximálně 250 tis. lahví za sklizeň. Po fermentaci mošt zraje 5-10 měsíců v nerezových tancích a následně 1-3 měsíce zraje víno v lahvi.
Obsah alkoholu: 12,5 % Vol.
Poznámka: Chardonnay „Simboli“ je charakteristické svojí vyjímečnou elegancí a svěžestí. Žluté, slámové barvy s nazelenalými odlesky, s velmi příjemnou, jemnou vůní ovoce. Chuť je haromická, plná a osvěžující. Víno je nejlepší pít mladé, bez dozrání v lahvi.
Kombinace: Ideálně se hodí k různým úpravám ryb, krémovým polévkám, pokrmům s houbami a salámům.


Lahev bílého italského vína Pinot Grigio (Rulandské Šedé)

Mazzolada Pinot Grigio DOC

Réva: Pinot Grigio (bílé).
Vinařská oblast: Půda rovinatá, složená z vápence a jílu. Hustota 3 tis. keřů/ha. Způsob střihu „Casarsa“ se třemi volnými výhonky.
Výroba: Průměrná teplota při sběru 22,29 °C. Hrozny jsou sbírány z 25% ručně a ze 75% mechanicky, modelem Braud 65 (jemný sběr). Celkový výnos byl 179 hl, což odpovídá 91 hl/ha. Dále se hrozny lisují pod tlakem 0,6 atm , k oddělení kalného moštu.
Po 24 h se při teplotě 5°C oddělí čirý mošt od sedliny. Následuje řízená fermentace za pomoci vybraných přírodních kvasinek, při teplotě 17-18°C k získání co nejlepší vůně a chuti. Poté je víno několikrát přefiltrováno a stočeno do nerezových tanků,
kde pak několik měsíců zraje.
Poznámka: Mazzolada Pinot Grigio je žluté, slámové barvy, zřetelné, příjemné vůně suchého sena a zelené ořechové slupky, s elegantní, velmi silnou chutí skvělé perzistence.Kombinace: Skvěle se hodí k bylinné kuchyni, výrazněším předkrmům, polévkám a
pokrmům s vejci. Výborné také se zralými sýry, prosciuttem a uzeninami.


Lahen italského růžového vína

Rosé Brioso

Réva: Merlot (červené).
Vinařská oblast: Půda rovinatá, složená z vápence a jílu. Hustota 3000 tis. keřů/ha. Způsob střihu „Casarsa“ se čtyřmi volnými výhonky.
Výroba: Průměrná teplota při sběru 24 °C. Hrozny jsou sbírány z 40 % ručně a ze 60 % mechanicky, modelem Braud 65 (jemný sběr). Celkový výnos byl 126 hl, což odpovídá 84 hl/ha. Nejprve je víno ponecháno krátce macerovat k dosažení žádaného zbarvení, poté je jemně lisováno a podchlazeno na 5°C, aby se po 24 hodinách oddělil kalný mošt. Následuje řízená fermentace za pomoci vybraných přírodních kvasinek. Poté je víno několikrát přefiltrováno a stočeno do nerezových tanků, kde pak několik měsíců zraje.
Poznámka: Mazzolada Rosé Brioso slabě růžové barvy s fialovými odlesky, výrazné, ovocné vůně. Jeho příjemná perlivost, zbytek po fermentaci, se skvěle doplňuje se svěží, sametovou chutí se stopou mandle. Kombinace: Perfektní víno na volný čas, jako aperitiv nebo s tučnějšími it. předkrmy.


Lahev Italského červeného vína Morellino di Scansano

Morellino di Scansano DOCG

Réva: Sangiovese a Syrah (červené).
Vinařská oblast: Víno pochází z oblasti Preselle, Colline di Scansano. Vinice jsou položeny 60-110 m.n.m. a mají hustotu osázení 5,7 tis. keřů/ha. (Toscana).
Sklizeň: Na začátku září.
Výroba: Ihned po sklizni jsou hrozny uloženy do nerezových tanků, kde začíná proces fermentace. Macerace trvá přibližně 15 dní a následně je mošt oddělen od slupek.Po celý proces je pečlivě kontrolována teplota, která nepřekročí 30°C. Víno zraje 3-4 měsíce v dubových sudech a následně stejnou dobu v lahvi. Celkem je vyprodukováno kolem 80 tis. lahví.
Obsah alkoholu: 13,5 % vol.
Poznámka: Morellino di Scansano je víno rubínově červené barvy s granátovými odlesky, svěží vůně s tóny fialky a zralého červeného ovoce. V ústech je příjemně aromatické, lahodné a dobře vyvážené chuti.
Kombinace: Hodí je především k tmavým masům, zralým sýrům a tučnějším
salámům.


lahev italského červeného vína Villalta Valpolicella DOC

Villalta Valpolicella DOC Ripasso

Réva: Hrozny tradičních odrůd Corvina, Molinara, Rondinella.
Oblast: Víno je pěstováno na doc vinicích v oblasti Veneta.
Sklizeň: Začátek října
Výroba: Villalta Valpolicella Ripasso je vyráběno unikátní metodou Ripasso, kdy víno prochází refermentací s napůl suchými hrozny vína použitého k výrobě slavného Amarone. Odrůdy, z nichž je toto víno vyrobeno, jsou původní italské odrůdy.
Obsah alkoholu: 13,5 % vol
Poznámka: Výsledkem je jedinečné, zralé a koncentrované víno, jemné a elegantní s vůní hořké čokolády a pražených ořechů.
Kombinace: Vynikající k pečeným červeným masům, zvěřině, k dušeným masům a chuťově výrazným zralým sýrům.


lahev červeného italského vína Chianti Fontela

Fontella Chianti DOCG

Réva: Tradiční odrůdy Sangiovese a Canaiolo (červené).
Vinařská oblast: Vybrané vinice z oblasti Chianti DOCG (Toscana).
Sklizeň: Říjen
Výroba: Hrozny jsou odzrněny a jemně lisovány, kvašení pak probíhá společně se slupkami po dobu 8-10 dní a za teploty okolo 25°C. Víno zraje tři měsíce v sudech ze slavonského dubu.
Obsah alkoholu: 13 % vol.
Poznámka: Rubínově červené víno s typickou vůní Chianti. Měkké, středně tělnaté, s přetrvávající dochutí.
Kombinace: Vhodné ke všem pokrmům (starší ročníky především ke zvěřine, zvlášt k divočákovi).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..